Mikä on CMS

CMS on lyhenne sanoista Content Management System, eli sisällönhallintajärjestelmä. Kyseessä on suurien tietomäärien hallintaan käytettävä työkalu, sillä nykyaikaisella web-sivustolla voi olla satoja tai jopa tuhansia alisivuja, kuvia, mediatiedostoja ja niin edelleen.

photodune-4721604-cms-xs

CMS käyttää yleensä SQL-pohjaista tietokantaa (esimerkiksi mySql), jonne talletetaan kaikki sivuilla näytettävä tieto. Kun käyttäjä tulee sivustolle, haetaan sivun sisältö tietokannasta ja esitetään käyttäjälle valmiina verkkosivuna. Esimerkiksi verkkokauppojen sivuilla myytävät tuotteet listataan tällä tavalla, ja käyttäjä voi tämän jälkeen selata tuoteluetteloita ja usein myös järjestää niitä uudelleen esimerkiksi hinnan mukaan halvimmasta kalliimpaan. Tämä olisi mahdotonta ilman CMS-järjestelmää. Kyseessä on siis ratkaisu suurten sisältömäärien hallitsemisen ongelmaan.

CMS voidaan toteuttaa käytännössä monella eri tavalla, mutta nykyään ne toimivat usein web-sivupohjaisina online-työkaluina. Toisin sanoen, nettisivuja tehdään netissä. Tunnettuja nettipohjaisia CMS-työkaluja ovat muun muassa WordPress, Joomla, Weebly ja Wix.

Verkkosivujen lisäksi sisällönhallintaa tarvitaan esimerkiksi suurten kuva- ja äänikirjastojen hallintaan esimerkiksi mobiililaitteille suunnitelluissa sisältöpalveluissa. Toinen hyvä esimerkki erikoistuneesta CMS -järjestelmän ovat erilaiset karttapalvelut, kuten Google Maps, Microsoft Bing ja suomalainen Fonecta. Nämä palvelut käyttävät hyväkseen suuria karttatietokantoja ja GPS-paikannusta, ja niiden avulla käyttäjä voi reaaliaikaisesti navigoida puhelinta tai tablettia käyttämällä.

CMS-työkalujen avulla pyritään siis hallitsemaan suurta tietomäärää ja esittämällä se käyttäjälle helpolla tavalla. Tällaisia voivat olla verkkokaupat, erilaiset kuvapalvelut tai karttapalvelut.